Cum alegi sistemul de purtare potrivit pentru bebeluşul tău?

Nu sunt expert în babywearing şi nici nu vreau să promovez nimic, însă consider că am acumulat câteva informații valoroase de-a lungul timpului şi mi se pare păcat să le țin doar pentru mine. Deşi pe internet există multe articole legate de purtarea bebeluşului, majoritatea chiar bine scrise şi pline de informații corecte, se pare că nu toată lumea le şi citeşte.

Văd pe stradă foarte multe mame sau tați care îşi poartă copiii în sisteme neergonomice (mai ales cele în care bebeluşul stă cu spatele la purtător) şi deşi aveam impresia că toată lumea ştie cerințele minime esențiale pe care un sistem trebuie să le îndeplinească ca să nu fie dăunător, iată că îmi dau seama că trăiesc într-o bulă frumoasă.

Dragilor, în ziua de astăzi există consultanți în babywearing care pot veni acasă sau vă aşteaptă la întâlniri pentru a stabili împreună care este cel mai bun sistem pentru voi şi bebeluşul vostru. Acest lucru nu este deloc un moft, ci este esențial pentru a facilita o dezvoltare optimă şi te ajută pe tine ca purtător să nu ai dureri de spate degeaba. Desigur, acest lucru se întâmplă doar în câteva oraşe din România, dar informațiile care se găsesc online pot fi accesate de oricine.

Nu trebuie neapărat să folosiți sistemul de purtare primit în dar dacă vi se pare ceva suspect la el, probabil cine vi l-a oferit nu a crezut că pe piaţă există produse de la firme de renume care ne pot face rău bebeluşilor. Într-o lume ideală, ele chiar nu ar trebui să existe, însă din păcate trebuie să fim foarte atenți. Sistemele ergonimice nu sunt neapărat mai scumpe, iar dacă ne dorim binele copilului chiar putem face o investiție deşteaptă, un sistem în care să ne purtăm puiul confortabil cât mai mult timp.

Iată câteva caracteristici esențiale la alegerea sistemului de purtare şi informații pentru cei interesați:

1. Sistemul de purtare trebuie să permită poziția bebeluşului doar cu fața către purtător. Mitul că bebeluşul se plictiseşte că nu vede în față e spulberat de certitudinea că pe lângă poziția incomodă (nimănui nu cred că i-ar plăcea să fie atârnat în acest fel, cu coloana în extensie) el se va suprastimula rapid în această poziție, fiind morocănos şi adormind mult mai greu.

Poză preluată de pe Www.littlebabygear.com

2. Coloana copilului trebuie să fie curbată ca în burtică pentru a nu fi forțată, deci evident poziția optimă e cu fața la purtător, cu picioarele în poziție M.

Poză preluată de pe http://www.manduca.com

3. Sistemul trebuie să susțină bebeluşul de sub genunchi, nu doar de funduleț (tip chilot). În acest fel presiunea este împărțită în mod egal, iar coloana nu este forțată. Aceasta este poziția optimă pentru a evita displazia de şold.

Poză preluată de pe http://www.manduca.com

4. În primele luni de viață materialul care vine pe spatele bebeluşului trebuie să fie cât mai subțire şi întins pentru a permite curbarea, deci fie folosiți un sling elastic (ca o cârpă pe un umăr), un wrap dacă vă înțelegeți cu sistemul de prindere sau puteți alege unul dintre singurele 3 sisteme SSC potrivite de la naştere (3 – 3,5 kg) şi până la cât poate purtătorul sau până îi rămâne mic copilului: Manduca XT, Boba X şi Isara The One.

5. Pe Facebook există grupuri de Babywearing unde poți găsi informații despre orice sistem de purtate şi unde poți posta poze cu sistemul tău pentru a cere sfaturi legate de acesta sau de poziționarea corectă a bebeluşului.

6. Există un singur sistem de purtare ergonomic care permite poziționarea bebeluşului cu fața la sensul de mers menținând poziția M a picioarelor (Ergobaby Omni 360), însă în specificațiile produsului se menționează clar că poziția respecivă se va utiliza după 6 luni şi nu mai mult de 20-30 de minute.

Plimbări plăcute şi corecte alături de pui sănătoşi! ❤

#KeeshaTraiesteDinaplin

#TraiesteFrumos