”Trasee montane” e mult spus, mai degrabă plimbări în natură cu bebelușii în sistem, cât de cât aproape de București = terapie pentru părinți și somn de calitate pentru cei mici.
Dacă știi alte trasee scurte în țară, scrie-mi! Chiar îmi doresc să lungesc lista și articolul să fie de interes pentru cât mai mulți români.
Pentru că ne place natura și muntele și pentru că am primit des întrebări legate de plimbările noastre cu cea mică, iată că am decis să aștern aici câteva idei pentru zile frumoase, unele testate, altele culese.
Când bebelușul are între 3 și 6 luni, e încă ușurel, mănâncă doar lapte iar tu te-ai obișnit cu el și el cu tine, e cel mai ușor să vă plimbați împreună peste tot. Nici după 6 luni nu e greu, dar cum fiecare schimbare are nevoie de timp ca să devină obișnuință, probabil că odată cu diversificarea mulți părinți vor face o scurtă pauză din activități de acest gen.
Până într-un an e minunat să te tot plimbi, iar apoi vine din nou o pauză, căci va vrea să meargă și cum traseele sunt de obicei în pantă, va fi greu să se țină pe picioare. Dacă mergeți totuși în această perioadă, e foarte bine că îl va ajuta foarte mult să întărească muschiuleții, mai rău va fi însă de spatele părintelui care îl ține de mână. 🙂 Ce am vrut să transmit este că aproape orice moment din primul an și după este perfect pentru un traseu, iar dacă înainte de copil aveai acest obicei, chiar e păcat să renunți la el.
1. Traseu Piatra Arsă – Babele
Ajungi cu mașina chiar în parcare lângă cabana Piatra Arsă, te echipezi și mergi agale până la Babele. Traseu ușor și destul de scurt, dar depinde de bebe cât de repede îl parcurgi. (1h – 1h 1/2 ) Este umblat, câteodată chiar aglomerat, dar să nu negăm frumusețile Bucegilor doar pentru asta. Ai și unde să mănânci o ciorbă, să alăptezi, să mergi la toaletă etc., după preferințe. 🙂
Nu recomand urcat cu cabina din Bușteni direct la Babele decât dacă nu ai program fix, sau dacă te pui din timp la coadă (și la urcare și la coborâre). Noi am urcat pe jos acum câțiva ani pentru că era o coadă enormă la cabină, iar pentru că la coborâre am vrut să luăm totuși cabina (era târziu și eram cam osteniți după ce am fost până pe vârful Omu), am stat 3h jumătate la coadă – am reușit să coborâm la ora 19:30, ori cu copil mic asta este nebunie curată.


2. Traseu Sinaia – Poiana Stânii Regale – Stâncile Franz Joseph
După ce treci de Cabana Schiori și faci 2-3 curbe pe drumul spre 1400, apare un drum marcat pe partea dreaptă. Se poate intra cu mașina și poți parca fie la drum, fie în pădure mai aproape de poteca marcată cu linie verticală albastră. Traseul este ușor, umblat și foarte frumos. Peisajele sunt de vis, iar Poiana Stânii este ca din povești. Înainte de restaurantul Stâna Regală mai este o urcare scurtă la dreapta spre Stâncile Franz Joseph, de unde poți admira o panoramă deosebită. Cărarea coboară pe lângă celebrele stânci și iese în drumul inițial, practic scurtezi o parte din traseu. Mai mult de 2h nu ar trebui să faci, cu tot cu pauze scurte.


3. Camping Zănoaga – Lac Scropoasa
Mergi cu mașina până la Camping Zănoaga, e foarte simplu căci apare pe Maps sau Waze, parchezi și te îmbraci adecvat unui traseu scurt, însă dificil din cauza pietrelor printre care trebuie să calci. Am văzut și oameni în tenișei, însă te rog să ai mare grijă cum alegi încălțămintea, ar fi păcat să te întorci cu o gleznă luxată, mai ales că aici scriu despre trasee de făcut cu cei mici, deci probabil ai și un copil în marsupiu. De la Camping drumul e marcat, este un peisaj superb și se merge pe lângă un pârâu. Lacul Scropoasa e simpatic, nu este cel mai spectaculos, iar dacă vrei să faci o poză în cel mai celebru loc va trebui să stai la coadă. Se poate ajunge si cu mașina la Lacul Scropoasa, însă doar dacă nu ții prea mult la mașina ta căci este un drum de munte pietruit. La aproximativ 700m este și Cascada 7 Izvoare care merită admirată.



4. Plimbare prin Măgura
Dacă ai ocazia să petreci un weekend la Măgura, go for it! Este un paradis în toată regula, precum toată zona de altfel, împreună cu Șirnea, Fundata sau Peștera. Noi am fost acum un an și am urcat cu cei mici din Măgura până în șaua de unde se vede Zărneștiul. De vis!



5. Zona Fundata – Moeciu de sus – Plimbare prin Poiana Andolia – inspirație divainbocanci.ro
Nu am fost, dar plănuim și urmărim cu interes articolele Divei. 🙂 Dacă ajungi în zona Fundata – Moeciu de sus, și ai face bine să ajungi căci e minunat, poți parcurge una dintre cele ”nouă poteci marcate de Centrul de Ecologie Montană (CEM) în cadrul proiectului “Conservarea peisajului agro-pastoral și a biodiversității în zona Fundata-Moieciu de Sus”. Aici poți găsi ghidul complet al traseelor ecoturistice cu descrierea fiecăruia și alte câteva informații utile. Toate cele nouă trasee sunt de tip circuit. ”
Diva a ales traseul trei și i sa părut scurt (3h cu o pauză) și foarte, foarte frumos. Pleci din Moeciu de Sus, din centru, după marcajul în formă de omuleț/drumeț albastru iar ”traseul nu are nicio zonă periculoasă sau expusă, este ușurel în cea mai mare parte și singurele urcușuri mai obositoare sunt scurte. Atenție mare la urzici! În zonele care nu sunt în pădure soarele bate destul de tare așa că nu uita de ceva de pus pe cap și crema cu protecție solară. ”
Găsești articolul complet și poze aici: divainbocanci.ro
6. Cabana Bolboci – Podu cu Florile (Vârful Zănoaga Mare) – inspirație divainbocanci.ro
Nici aici nu am fost, dar este pe lista scurtă. Diva ne spune că este un traseu de parcurs în trei ore dus-întors, cu pauze lungi.
Traseul pornește din stânga Cabanei Bolboci la care se ajunge de pe DN 71 Târgovişte – Sinaia și DJ 713 Şaua Dichiului. ”Deși traseul se află pe marcaj cruce roșie, la prima mare intersecție trebuie să faci stânga către zona stâncoasă (nu ai cum să o ratezi). Traseul marcat continuă în dreapta către Canton Brătei”, spune Diva în bocanci.
Găsești articolul complet și poze aici: divainbocanci.ro.
7. Mânăstirea Turnu – Mânăstirea Stânișoara și retur (Masivul Cozia) – inspirație www.minicalatorii.ro
Pe minicalatorii.ro găsești mai multe variante frumoase de trasee care pot fi efectuate cu copii, care merg pe picioarele lor. Evident că sunt ok și pentru părinții purtători și aproape fiecare ar merita menționat aici. Cel mai simplu traseu ales de mine, este această plimbare între mănăstiri (1h 1/2 – 2h). Traseul traversează o pădure superbă, și pe parcurs există și un punct de belvedere.
”Accesul la Mănăstirea Turnu se face cu mașina de pe Valea Oltului, făcând dreapta pe podul de după Căciulata (podul de dinainte de un OMV) și apoi după pod, stânga.”
Google maps: https://goo.gl/maps/L4fPe
Detalii: http://bloguldecalatorii.ro/2013/04/tura-in-cozia-cea-mai-frumoasa-padure.html
Găsești articolul complet și poze aici: www.minicalatorii.ro

8. BUȘTENI – CASCADA URLĂTOAREA – POIANA ȚAPULUI
Încă nu am fost, dar și acest traseu scurt e pe lista noastră. Diferența de nivel e mică – 120m și ziaruldebușteni.ro ne spune că în maximum 2h îl parcurgem. Plecarea e din Bușteni ( Hotel Silva ) prin pădurea de brad sau din Poiana Țapului (din str Urlătorii) și urmărești ca marcaj punctul roșu sau punctul albastru.
Îmi place că traseul e accesibil tot timpul anului și nu necesită echipament special.
Dacă abia aștepți un weekend cu vreme bună sau dacă citești articolul meu în perioada optimă sper că te ajută și ai de unde alege o ieșire frumoasă în natură. Dacă vrei să încerci trasee mai grele sigur găsești mai multă ispirație aici: https://muntii-nostri.ro/ro/trasee, iar dacă ești iubitor de munte experimentat mă bucur că ai ajuns pe blogul meu și cu siguranță tu știi mai multe trasee mișto decât mine. 😊
#KeeshaTraiesteDinPlin
#TraiesteFrumos