Reguli de aur pentru o zi (mai) liniștită cu un toddler – la mall

Astăzi am fost cu Crina (1 an și 8 luni) în mall. Am profitat de ocazie să intru în 2-3 magazine înainte să iau masa cu verișoara mea. Magazinele au fost de jucării pentru că am căutat ceva să mă ajute în viitoarele călătorii cu avionul, iar la masă am reușit chiar să avem o conversație decentă, ca să nu mai spun că am apucat să beau și o cafea într-o oarecare liniște.

Cum? Și eu mă mir 🤣 dar astăzi am înțeles câteva lucruri importante:

1. Atunci când îi spun Crinei din timp ce vom face și cum va decurge ziua, este mult mai receptivă și liniștită.

2. Atunci când o las să își aleagă rochița și încălțările este mai fericită și le poartă cu mândrie. Îi dau doar 2 sau 3 opțiuni, să nu fie prea greu pentru ea și mereu îi respect decizia. Cred sincer că este foarte important pentru copii să simtă că le sunt respectate alegerile, evident ghidate de adulți responsabili.

3. Atunci când o anunț din timp că vom merge cu mașina (în ultimul timp nu mai vrea să stea prea mult în scaunul ei) acceptă să o pun în scaun și să îi leg centurile fără să se zbată. Îi explic mereu că distanța e lungă și că nu putem ajunge pe jos și nu am mers niciodată cu ea în brațe, mă refer atunci când a condus altcineva, mereu am insistat să stea în scaun ca să știe că nu există alternativă. Dacă a fost nevoie și de 20 de minute până am reușit să o conving, mi-am asumat că vom întârzia unde trebuia să ajungem, dar nu am făcut niciun compromis.

4. Atunci când îi spun din timp că vom intra în magazinul de jucării și vom lua fix o singură jucărie anume, stă lângă mine și nu se duce să tragă de rafturi. Sper să nu se schimbe asta odată cu vârsta.

5. Atunci când fac o pauză, las deoparte ce mi-am propus și mă abat puțin de la un eventual program ca să o las să facă ce își dorește, deci să fie ea în control, câștig un copil fericit și mulțumit. Astăzi ne-am distrat copios făcând câteva ture în plus cu scările rulante, evident cu o furculiță de plastic în mână, și a fost foarte fericită că am lăsat-o să ocolească un stâlp cu obstacole de vreo 10 ori. Chiar nu e greu să mulțumești un copil și mă simt atât de mică atunci când îmi dau seama că noi adulții am uitat să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Mereu mă minunez de câte am de învățat de la copilul meu. ♥️

6. Atunci când o anunț din timp că ne întâlnim cu un alt adult și vom discuta și lucruri plictisitoare pentru ea sau că vor fi momente în care nu o voi putea băga în seamă doar pe ea, reușesc să am și conversații decente. Desigur, am la mine jucărele atrăgătoare și mereu îi mulțumesc la sfârșit că a fost înțelegătoare. La un moment dat evident că se plictisește, probabil și un adult ar face-o, dar dacă am 20 minute de liniște, eu mă declar mulțumită.

7. Atunci când rămân doar eu cu ea și îi pot oferi toată atenția se vede că se simte importantă și mulțumită, i se umple paharul de conectare și este cel mai minunat copil. Și atunci îmi crește inima, este copilul meu și merită să se simtă cea mai iubită! Când copiii fac lucruri rele să ne atragă atenția nu trebuie să ne supărăm pe ei că sunt „răsfățați” ci pe noi că undeva am greșit și nu le-am oferit atenția bine meritată.

8. Atunci când este foarte obosită nu mai funcționează nimic din cele de mai sus 😂 și asta este perfect normal, nu trebuie să ne enervăm. După un somn bun orice copil se transformă din nou din dragon în îngeraș.

9. Atunci când nu îmi setez așteptări nerealiste, nici măcar ore fixe, ziua decurge perfect. #zen

Să avem răbdare, zic! ♥️ Trimit o îmbrățișare caldă către toate mamele de toddleri. 🤗

#KeeshaTraiesteDinPlin #TraiesteFrumos #ViataDeMama